Χολολιθίαση

Η πέτρα στην χολή (χολολιθίαση) είναι κάτι συνηθισμένο. Ένας στους 10 Αμερικανούς προσβάλλεται από την πάθηση. Τα περισσότερα άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, στο 20% των ατόμων με πέτρα στην χολή, οι πέτρες προκαλούν πόνο στην χοληδόχο κύστη. Ο πόνος στην χοληδόχο κύστη αποτελεί  μια από τι βασικότερες αιτίες επεμβάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες – για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (εκτομή χοληδόχου κύστης).Κάθε χρόνο,500.000 Αμερικάνοι υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση.

Πώς σχηματίζεται η Χολολιθίαση ;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκος με σχήμα αχλαδιού μήκους 7,5 με 15 εκατοστών και πλάτους 2,5 με 5 εκατοστών. Βρίσκεται κάτω από το συκώτι, στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλιακής χώρας. Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει τα πεπτικά υγρά που ονομάζονται χολή. Η χολή παράγετε στο συκώτι και αποτελείται στο συκώτι και αποτελείται, εν μέρει, απλό νερό, ηλεκτρολύτες, χοληστερίνη και χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι ένα κιτρινοπράσινο υγρό που εκκρίνεται από το συκώτι και δίνει στην χολή το χρώμα της.  Αν επιστρέψει στο αίμα, κάνει το δέρμα και τα ματιά να δίνονται κίτρινα (ίκτερος).Η χολή περιέχει, επίσης τη χημική ουσία λεκιθίνη και χολικά άλατα ,τα οποία σε συνδυασμό διαλύουν τη χοληστερίνη και της επιτρέπουν να εκκρίνεται από το συκώτι.

Όταν τρώτε ένα γεύμα που περιέχει λίπη ή πρωτεΐνες, η χοληδόχος κύστη συστέλλεται και αδειάζει τη χολή μέσω μικρών σωλήνων που ονομάζονται χοληφόρα αγγεία και τα οποία οδηγούν στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Η χολή βοηθά το λεπρό έντερο να χωνεύει και να απορροφά το λίπος και ορισμένες βιταμίνες. Όταν η χημική ισορροπία της χολής είναι παθολογική, σχηματίζονται σκληρά κομμάτια, τα οποία εξελίσσονται σε χολολιθίαση (πέτρες) είτε στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου είτε μεγαλύτερες από ένα μπαλάκι γκολφ. Το 20% των ατόμων με πέτρα στη χολή έχει μόνο μία πέτρα. Τα υπόλοιπα άτομα έχουν ποιλλές πέτρες, απλο εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες, που πολλές φορές αναφέρονται ως  «χαλίκια» ή «άμμος».

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό πέτρας στη χολή και πολλοί απλό αυτούς δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί.

Οι παράγοντες που έχουν εντοπιστεί είναι:

Κανονικά, η χολή περιέχει αρκετά χολικά άλατα και λεκιθίνη έτσι ώστε να διαλύεται η χοληστερίνη που εκκρίνεται. Ωστόσο, η χοληστερίνη δε διαλύεται εύκολα. Αν η χολή περιέχει περισσότερη χοληστερίνη από αυτή που μπορεί να διαλυθεί, το πλεόνασμα της χοληστερίνης μετατρέπεται σε κρυστάλλους που σχηματίζουν μία ή περισσότερες πέτρες ποικίλου σχήματος και μεγέθους. Η παχυσαρκία και η γενετική προδιάθεση συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία.

Η χοληδόχος κύστη πολλές φορές δεν μπορεί να συσταλθεί και να  αδειάσει φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την εγκυμοσύνη ή σε περίοδο εκτεταμένης νηστείας. Όσο περισσότερο μένει ή χολή στη χοληδόχο κύστη,τόσο πιο πολύ νερό απορροφά η χοληδόχος κύστη και τόσο πιο πού συμπυκνώνεται η χολή. Η υπερβολικά συμπυκνωμένη χολή μπορεί να γίνει σαν «λάσπη» και να σχηματίσει πέτρες.

Χολολιθίαση - Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Η χολολιθίαση συνήθως κατακάθεται στον πάτο της χοληδόχου κύστης και τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν προβλήματα. Ορισμένα άτομα σχετίζουν τις πέτρες στην χολή με συμπτώματα όπως καούρες, δυσπεψία ή φούσκωμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πέτρα στη χολή προκαλεί τέτοια συμπτώματα.

Όταν οι πέτρες μεταφέρονται στην έξοδο της χοληδόχου κύστης, παρουσιάζονται προβλήματα. Όταν η χοληδόχος κύστη συστέλλεται για να εκτοξεύσει τη χολή στο λεπτό έντερο, οι μικρές πέτρες μπορούν να περάσουν μέσα από τα χοληφόρα αγγεία, να εισχωρήσουν στο λεπτό έντερο και να φύγουν από το σώμα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. Οι μεγάλες πέτρες όμως μπορεί να κολλήσουν στην είσοδο του κυστικού σωλήνα, μέσα σε ένα χοληφόρο αγγείο ή στην είσοδο του κυστικού σωλήνα, μέσα σε ένα χοληφόρο αγγείο ή στην είσοδο του λεπτού εντέρου.

Όταν μια πέτρα φράξει τη ροή της χολής, προκαλείται ναυτία και σταθερός πόνος, που μπορεί να γίνει έντονος (κρίση χοληδόχου κύστης).Η κρίση μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπρά μέχρι αρκετές ώρες. Συνήθως, μια πέτρα σφηνωμένη στην είσοδο του κυστικού σωλήνα επιστρέφει στον πάτο της χοληδόχου κύστης μετά την πάροδο της κρίσης. Αν η πέτρα δεν ελευθερωθεί, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και μόλυνση στη χοληδόχο κύστη. Άλλα συμπτώματα είναι ο πυρετός, το ρίγος, τα σκουρόχρωμα ούρα, ο ίκτερος και τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα, ανάλογα το σημείο όπου έχει σφηνωθεί η πέτρα.

Μπορεί επίσης να συμβούν τα παρακάτω:

  • Αν ο κυστικός σωλήνας παραμείνει φραγμένος, μπορεί να προκληθεί μόλυνση ή ακόμα και ρήξη της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, η ρήξη είναι κάτι σπάνιο και συμβαίνει μόνο στο 1% των ατόμων με οξεία φλεγμονή.
  • Αν μια πέτρα είναι σφηνωμένη στο βασικό χοληφόρο αγγείο και εμποδίζει τη ροή της χολής από το συκώτι, μπορεί να παρουσιάσετε ίκτερο καθώς επίσης και πυρετό, ρίγη και μόλυνση του αίματος.
  • Οι πέτρες που συσσωρεύονται στην είσοδο του λεπτού εντέρου φράζουν τον παγκρεατικό σωλήνα, προκαλώντας φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).

Χολολιθίαση τρόποι προλήψεις;

Ορισμένες σπιτικές συνταγές λένε ότι πρέπει να πίνετε ελαιόλαδο, χυμό Μήλου ή χυμό λεμονιού, ώστε να διεγείρεται η χοληδόχος κύστη και να αποβάλει τις μικρές πέτρες. αυτές οι πρακτικές, όμως, δεν προσφέρουν κανένα όφελος.

Γεγονός είναι ότι καμία δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί προλαμβάνει την πέτρα στη χολή. Ωστόσο, Υπάρχουν δύο παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο: η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή κάθε δίαιτας αστραπής με χαμηλό αριθμό θερμίδων για γρήγορη απώλεια βάρους.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικός, υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πέτρας στη χολή. μία Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά και ζωηρά για 30 λεπτά κάθε μέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρα στη χολή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η άσκηση βοηθάει στην σταθεροποίηση της χημικής ισορροπίας της χολής, εμποδίζοντας την ανάπτυξη πέτρας.

Χολολιθίαση τρόποι διάγνωσης

Υπέρηχος: Αυτή είναι μία ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί μόνο 15 λεπτά περίπου. ο υπέρηχος μπορεί να εντοπίσει πέτρες στη χοληδόχο κύστη σχεδόν με 95% ακρίβεια, αλλά εντοπίζει πιο δύσκολα πέτρες που έχουν περάσει στα χοληφόρα αγγεία.

Αξονική τομογραφία: η αξονική τομογραφία της κοιλιάς μπορεί πολλές φορές να αποκαλύψει πέτρες στη χολή που περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Επίσης στη διάρκεια μιας κρίσης της, η χοληδόχος κύστη μπορεί να εμφανιστεί πιο Παχιά σε μία αξονική τομογραφία από ότι σε έναν υπέρηχο.

Εξέταση με ραδιενεργό πυρήνα: ο γιατρός εισάγει ενδοφλεβίως ένα ραδιενεργό υλικό και συνεχίζει με μία αξονική της χοληδόχου κύστης, για να διαπιστώσει αν το υλικό περνάω μέσα σε αυτή. Αν δεν περνά, τότε σημαίνει ότι μάλλον μία πέτρα έχει φράξει την χοληδόχο κύστη η τον κυστικό σωλήνα.

Ενδοσκοπική αναδρομή χολαγγειοπαγκρεατογραφία: Αυτή είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία, αλλά επιτρέπει στο γιατρό να αποτυπώσει σε ακτινογραφία τα χοληφόρα αγγεία. εισάγει έναν ελαστικό σωλήνα με κάμερα στην άκρη ( ενδοσκόπιο) μέσα στην Άνω πεπτική περιοχή και στο στόμιο του βασικού χοληφόρου αγγείου. μέσω ενός καθετήρα, που βρίσκεται μέσα στο σωλήνα, ο γιατρός εισάγει κάποιο σκιαγραφικό υλικό μέσα στο βασικό χοληφόρο αγγείο, για να διαγράφονται τα χοληφόρα αγγεία και να αποτυπώνονται καθαρότερα στην ακτινογραφία. αν εντοπιστεί μία πέτρα στο αγγείο, συνήθως αφαιρείται αμέσως με εργαλεία που είναι συνδεδεμένα με το ενδοσκόπιο.

Ποια είναι η Θεραπεία;

Αν έχετε παρουσιάσει μία ή περισσότερες εξάρσεις χολολιθίασης, πιθανότητα να χρειαστεί επέμβαση, εκτός κι αν έχετε κάποια άλλα προβλήματα που την καθιστούν επικίνδυνη.

Επέμβαση

Η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη, γνωστή ως εκτομή χοληδόχου κύστης, είναι συνήθως ασφαλής και αποτελεσματική. είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την πέτρα στη χολή, Γιατί η χοληδόχος κύστη δεν είναι απολύτως βασικό όργανο, κι αν αφαιρεθούν απλώς οι πέτρες, Σύντομα θα ξανασχηματιστούν.

Η εκτομή της χοληδόχου κύστης γίνεται με δύο τρόπους:

Αυτός ο τρόπος, κατά τον οποίο η χοληδόχος κύστη αφαιρείται μέσα από μια μεγάλη τομή στην κοιλιά, χρησιμοποιείται σπάνια σήμερα. ο γιατρός μπορεί να προτείνει ανοιχτή επέμβαση, αν τα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης είναι χοντρά και σκληρά ή αν υπάρχει ιστός από κακάδι πληγής λόγω προηγούμενων επεμβάσεων. η ανάρρωση περιλαμβάνει συνήθως νοσοκομειακή περίθαλψη για μία εβδομάδα και 3 εβδομάδες ανάπαυση στο σπίτι.

Τώρα οι περισσότερες επεμβάσεις χοληδόχου κύστης γίνονται μέσω τεσσάρων μικρών τομών στην κοιλιά αντί για μία μεγάλη. ο χειρουργός δημιουργεί χώρο για να εξετάσει την κοιλιά γεμίζοντας τη με διοξείδιο του άνθρακα. το αέριο χορηγείται μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται μέσα από μία τομή 1 με 2 εκατοστών, κοντά στον αφαλό. ο χειρουργός κάνει και άλλες τρεις μικρές τομές για να εισάγει τα χειρουργικά εργαλεία. το ένα από αυτά είναι ένα ενδοσκόπιο που επιτρέπει στο γιατρό να δει την χοληδόχο κύστη. Ένα άλλο περιλαμβάνει laser ή μία ηλεκτρική κοπτική συσκευή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί κανονικά μία νύχτα παραμονής στο νοσοκομείο. ο χρόνος ανάρρωσης είναι μικρότερος, γιατί ο χειρουργός δεν κόβει τους κοιλιακούς μυς, που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν. άλλα πλεονεκτήματα είναι ο ηπιότερος μετεγχειρητικός πόνος και τα μικρότερα σημάδια.

Close Menu