Σκωληκοειδίτιδα

Σκωληκοειδίτιδα ονομάζουμε μια φλεγμονή ενός τμήματος του τυφλού του εντέρου, μιας εντερικής μικρής απόφυσης (4-7εκ). Μελέτες δείχνουν ότι το μέρος αυτό του εντέρου διαδραματίζει κάποιο ρόλο σχετικά με την φυσιολογική μικροβιαιμία του εντέρου.

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε: Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό, χωρίς εμφανείς συνέπειες.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σχεδόν πάντα απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η φλεγμονή στο τυφλό έντερο θα οδηγήσει σε ρήξη του εντέρου, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να «χυθούν» μολυσματικά υλικά(κόπρανα)στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή της επένδυσης της κοιλιακής κοιλότητας (το περιτόναιο) που μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Μερικές φορές, στην θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης σχηματίζεται μια ‘μάζα’ που φλεγμένει, ένας ιστός που δεν ξεχωρίζει και είναι κολλημένος στους τριγύρω ιστούς το λεγόμενο ‘πλαστρον’ που κάνει την επέμβαση να μην είναι πρώτη μας επιλογή και ασφαλής λύση. Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλα τα κρούσματα σκωληκοειδίτιδας αντιμετωπίζονται ως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά η αντιμετώπιση τους στηρίζεται εκτός της συνήθους χειρουργικής επέμβασης και στην εξατομικευμένη λύση του προβλήματος ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το πρόβλημα αυτό.

Appendicitis

Στις ΗΠΑ, ένας στους 20 ανθρώπους θα διαγνωστεί με σκωληκοειδίτιδα. Αν και μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, η σκωληκοειδίτιδα είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 2 ετών και πιο συνηθισμένης μεταξύ 10 και 30 ετών.

Τι προκαλεί την σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται όταν το έντερο μπλοκάρεται, συχνά με κόπρανα, με ξένο σώμα ή πιο σπάνια εξαιτίας καρκίνου ή από κάποια φλεγμονή άλλου οργάνου στην κοιλιακή χώρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Τα κλασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πόνος κοντά στον ομφαλό ή την άνω κοιλία που γίνεται πιο οξύς καθώς μετακινείται κάτω κ δεξιά στην κοιλιά. Αυτό είναι συνήθως το πρώτο σημάδι.
 • Απώλεια της όρεξης
 • Ναυτία και / ή έμετος αμέσως μετά την έναρξη του πόνου στην κοιλιά
 • Πυρετός

Επίσης εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα , όπως:

 • πόνος οπουδήποτε στην άνω ή κάτω κοιλιακή χώρα, στην πλάτη ή στο ορθό
 • Έντονη ούρηση και δυσκολία στην ούρηση
 • Έμετος που προηγείται του κοιλιακού άλγους
 • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια με αέρια

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, επειδή η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική. Μην τρώτε, πίνετε ή μην χρησιμοποιείτε φάρμακα για πόνο, αντιόξινα, καθαρτικά ή θερμαντικά μαξιλάρια, τα οποία μπορεί να ‘κρύψουν’ την πάθηση.

Πώς διαπιστώνεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη μιας και τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι συχνά ασαφή ή εξαιρετικά παρόμοια με άλλες παθήσεις, όπως προβλήματα της χοληδόχου κύστης, λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή της ουροφόρου οδού, ασθένεια του Crohn, γαστρίτιδα, εντερική λοίμωξη και προβλήματα ωοθηκών,εκκολπωματιτιδα εντέρου κ.α

Οι έλεγχοι και εξετάσεις που βοηθούν στην σωστή  διάγνωση:

 • Ιστορικό και κλινική εξέταση αποτελούν μαζί με την εμπειρία του χειρούργου την 1η εκτίμηση και απόφαση για τις περαιτέρω εξετάσεις
 • Εξετάσεις ούρων για να αποκλειστεί η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και γενικής αίματος φυσικά
 • πάντα το κομμάτι της απεικόνισης(υπέρηχος κοιλιάς  ως 1τη επιλογή ) παρέχει μεγάλη βοήθεια στην σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της -η οποία καλείται σκωληκοειδεκτομή- είναι η συνήθης θεραπεία για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης σε ορισμένες παντα περιπτώσεις.(βλ. Πλαστρον)

Σκωληκοειδεκτομή:

Τα αντιβιοτικά δίδονται πριν,κατά και μετά την επέμβαση μιας σκωληκοειδίτιδας για την πρόληψη η καταπολέμηση της πιθανής αρχομένης περιτονίτιδας η επιμόλυνσης. Υπό γενική αναισθησία γίνεται σκωλικοειδεκτομή με μικρή συνήθως τομή 5-7εκ ή με λαπαροσκόπηση με τα κατάλληλα εργαλεία. Εάν υπάρχει περιτονίτιδα, η κοιλιά χρήζει της κατάλληλης φροντίδας κ τοποθέτηση παροχετεύσεων.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση επιθυμητή είναι η κινητοποίηση του ασθενούς και στην συνέχεια η σίτιση του πάντα ανάλογα με την περίπτωση και την κρίση του χειρούργου. Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές  δραστηριότητες μετά από 2-3 ημέρες. Εάν η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά  η ανάρρωση είναι ταχύτερη.

Μετά από μια σκωληκοειδεκτομή, καλέστε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Μη ελεγχόμενο έμετο
 • Αυξημένο πόνο στην κοιλιά σας
 • Ζάλη / αισθήματα λιποθυμίας
 • Αυξημένο πόνο και ερυθρότητα στην τομή σας
 • Πυρετό
 • Πύον στο τραύμα

Μπορεί να προληφθεί η σκωληκοειδίτιδα;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της σκωληκοειδίτιδας. Ωστόσο, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι λιγότερο συχνή σε άτομα που τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως νωπά φρούτα και λαχανικά και έχουν φυσιολογικές κενώσεις.

Σκωληκοειδίτιδα 1

Δρ.Νικολιδάκης Άγγελος

Γενικός Χειρουργός

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu