Ραγάδα του πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι ουσιαστικά μία σχάση (πληγή) στο δέρμα του πρωκτού, στην περιοχή του σφιγκτήρα προς τον κόκκυγα και συχνά το βάθος της είναι τέτοιο ώστε να φαίνονται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Συνήθως εμφανίζεται σε πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, καθώς τα σκληρά κόπρανα δημιουργούν πληγή κατά την κένωση, ενώ έχει παρατηρηθεί εμφάνιση της και μετά από διαρροϊκό σύνδρομο, όταν η περιοχή έχει ερεθιστεί λόγω των πολλών κενώσεων.
Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστεί χωρίς προφανές αίτιο, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει τον ασθενή για την πιθανή ύπαρξη φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή που έχει εμφανιστεί η ραγάδα, μπορεί να εμφανίσει επίσης αιμορροΐδες, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας επούλωσης της.

Συμπτώματα της ραγάδας

Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι:

  • έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά
  • απώλεια αίματος με την κένωση, συνήθως μικρής ποσότητας
  • κνησμός ή ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό

Διάγνωση της ραγάδας πρωκτού

Η πιθανότητα εμφάνισης της ραγάδας πρωκτού, εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς ωστόσο για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της απαιτείται επισκόπηση του πρωκτού, αν και σε περίπτωση οξείας ραγάδας, η δακτυλική εξέταση αποφεύγεται καθώς είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Συχνά η ραγάδα συνυπάρχει με έντονη υπερτονία του σφιγκτήρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει σαφώς μία ένδειξη, ενώ μπορεί να γίνει και μανομετρία της περιοχής πριν την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος του σφιγκτήρα είναι απαραίτητος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει, καθώς μια επέμβαση σε ένα ήδη καταπονημένο μυ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακράτεια.

Θεραπεία της ραγάδας

Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποφυγή του πόνου και η ελάττωση του σπασμού του σφικτήρα και τελικά η επούλωση της ραγάδας. Εάν η ραγάδα είναι πρόσφατη (οξεία ραγάδα) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επουλωθεί με συντηρητικά μέτρα και φαρμακευτική αγωγή.

Χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας

Ενέσεις Botox στον σφιγκτήρα. Οι ενέσεις αυτές έχουν την ιδιότητα να προκαλούν χαλάρωση του σφικτήρα και επομένως να επιταχύνουν της επούλωση της ραγάδας. Η θεραπεία επιτυγχάνει την επούλωση της ραγάδας σε 60-80% των ασθενών. Οι ενέσεις γίνονται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία και η διαδικασία έχει πολύ μικρή διάρκεια. Μικρό ποσοστό των ασθενών(5-7%) μπορεί να παρουσιάσουν παροδική ακράτεια.


Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή,είναι η θεραπεία εκλογής και αφορά τη διατομή στο χειρουργείο του έσω σφικτήρα. Επιτυγχάνει επούλωση της ραγάδας σε ποσοστό 95%, με μικρή πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας μετά το χειρουργείο.

Close Menu