Πώς να απαλλαγείτε από τα χηλοειδή σημάδια;

Οι ουλές έρχονται σε πολλές διαφορετικές υφές, χρώματα και μεγέθη. Πολλά σημάδια γίνονται μικρότερα, πιο ομαλά και λιγότερο ορατά με το χρόνο.

Για περίπου το 10% των ανθρώπων όμως, ακόμη και μικροί τραυματισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ουλές που είναι υπερβολικά μεγάλες, ανυψωμένες και σκουρόχρωμες, εκτείνονται πολύ πέρα από τον αρχικό τραυματισμό στο δέρμα και μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται με το χρόνο. Αυτοί οι τύποι ουλών είναι γνωστοί ως χηλοειδή.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα χηλοειδή:

• Μπορεί να προκαλούν μια ανησυχία λόγω της εμφάνισής τους, ιδιαίτερα αν είναι στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια.

• Σχηματίζονται ως αποτέλεσμα μιας υπερβάλλουσας επουλωτικής δράσης του οργανισμού μερικών ανθρώπων, ειδικά εκείνων με περισσότερη χρωστική ουσία στο δέρμα τους.

• Κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και φαρμακευτικές συνεδρίες εντός ιατρείου, μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση των χηλοειδών.

Γιατί τα χηλοειδή είναι πρόβλημα;

Εκτός από την άσχημη όψη, οι άνθρωποι με χηλοειδή ουλές μπορεί να έχουν άλλες ανησυχίες πέρα από την αισθητική. Τα χηλοειδή σημάδια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, σφίξιμο ή ακόμη και περιορισμένη εμβέλεια κίνησης εάν εμφανιστούν κοντά σε μια άρθρωση, όπως το γόνατο τον καρπό, τα δάχτυλα ή αλλού. Το υπερβολικό τέντωμα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, τα χηλοειδή σημάδια είναι επιρρεπή στο να τρίβονται στα ρούχα, προκαλώντας έτσι ερεθισμό.

Όπως και κάθε ουλή, οι χηλοειδείς μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Αλλά υπάρχει ιατρική πρόοδος στη θεραπεία που σήμερα πλέον μπορεί να υποσχεθεί ίαση.

Η πρόληψη των χηλοειδών ουλών μέσω της κατάλληλης φροντίδας των πληγών και της αποφυγής τραυματισμών στο δέρμα, όπως είναι τα τρυπήματα (piercing), είναι η καλύτερη στρατηγική για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο να αποκτήσουν χηλοειδή σημάδια.

Τι φταίει και μια ουλή ή ένας τραυματισμός γίνεται χηλοειδές;

Μια χηλοειδής ουλή σχηματίζεται εξαιτίας της υπερβολικής απόκρισης του δέρματος σε τραυματισμό. Ακόμα και μικρές πληγές μπορεί να προκαλέσουν χηλοειδή. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των χηλοειδών περιλαμβάνουν:

• κοψίματα ή τρυπήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ξυρίσματος

• εγκαύματα

• τομές από χειρουργική επέμβαση

• τσιμπήματα εντόμων

• δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή

• ανεμοβλογιά ή ασθένειες που προκαλούν ουλές του δέρματος

• τατουάζ ή τρυπήματα

Κάποια χηλοειδή σημάδια σχηματίζονται χωρίς εμφανή αιτία, ενώ ορισμένα είναι πιθανό να εμφανίζονται χωρίς την παρουσία κάκωσης του δέρματος. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν χρόνια μετά τη στιγμή που έχει σημειωθεί κάκωση.

Όταν το δέρμα τραυματίζεται, στέλνει κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο για να θεραπεύσουν την πληγή. Στην ιδανική περίπτωση, τα κύτταρα κάνουν τη δουλειά τους και κλείνουν τον τραυματισμό, αφήνοντας μια μικρή ουλή. Με τα χηλοειδή όμως, τα κύτταρα του δέρματος συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται ακόμη και μετά την επουλωμένη πληγή. Ο ουλώδης ιστός συνεχίζει να αναπτύσσεται, σχηματίζοντας μια μεγάλη ανυψωμένη ουλή.

Αν και τα χηλοειδή σημάδια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος, είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν σε:

• όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό χηλοειδών

• άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών (ειδικά στους νέους που διέρχονται από την εφηβεία)

• εγκύους

• ανθρώπους με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος.

Τα χηλοειδή σημάδια θεωρούνται ως ένα είδος καλοήθους όγκου. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικά, δεν μετατρέπονται σε καρκίνο, ούτε δημιουργούν  προβλήματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu