Τι είναι ο καρκίνος του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού έχει θνησιμότητα στους άνδρες 0 και στις γυναίκες 12.Είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου (εκτός Ιαπωνία και την ΤαΪβάν), καθώς και στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο , περίπου 1.500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, αλλά από αυτές οι 65%(85%) επιβιώνουν πάνω από μία πενταετία. Η επίπτωση της νόσου στην Ελλάδα αυξάνεται σε συνάρτηση με την ηλικία μέχρι το 50ό έτος, στην συνέχεια όμως παραμένει στο ίδιο επίπεδο χωρίς ουσιαστικές ανοδικές ή καθοδικές τάσεις. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερη στις αστικές περιοχές και στις ανώτερες οικονομικο-κοινωνικές τάξεις, και φαίνεται ότι αυξάνεται στη χώρα μας με ανησυχητικό ρυθμό (2% κάθε χρόνο). Η παχυσαρκία, η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση και η γέννηση σε μεγάλη ηλικία συνδυάζονται με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του μαστού, ενώ ο θηλασμός δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με επιβαρυμένο κληρονομικό αναμνηστικό , σε γυναίκες με κυστική μαστοπάθεια, σε όσες κάνουν μακροχρόνια χρήση εμμηνοπαυσιακών οιστρογόνων, και όσες δέχονται μεγάλες τοπικές δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αντίθετα η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων και η βαφή των μαλλιών δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Η γενικότερη αιτιολογία της νόσου παραμένει σκοτεινή. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι διαιτητικοί παράγοντες επηρεάζουν τη στάθμη ή το μεταβολισμό των οιστρογόνων ορμονών, αλλά δεν αποκλείεται να παίζουν κάποιο ρόλο η ωορρηξία ,η έκκριση της προλακτίνης, η δυναμική των ιστολογικών μεταβολών του μαζικού αδένα, και ίσως και άλλοι παράγοντες.

Πως σχηματίζεται

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του στήθους. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που διαγνώστηκε στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες.

Η σημαντική στήριξη για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού και τη χρηματοδότηση της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν και ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με αυτήν την ασθένεια μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η προηγούμενη ανίχνευση, μια νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Τύποι

 

 • Angiosarcoma
 • Ductal carcinoma in situ (DCIS)
 • Inflammatory breast cancer
 • Invasive lobular carcinoma
 • Male breast cancer
 • Paget’s disease of the breast
 • Recurrent breast cancer
 1. Αγγειοσάρκωμα
 2. Επιτόπου καρκίνωμα (DCIS)
 3. Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού
 4. Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα
 5. Αρσενικό καρκίνο του μαστού
 6. Η νόσος του Paget του μαστού
 7. Υποτροπιάζον καρκίνο του μαστού
HEALTH_LIFESTYLE_FLYER_NOV_18_EEZY

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μια μάζα στήθους ή πάχυνση που αισθάνεται διαφορετική από τον περιβάλλοντα ιστό
 • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
 • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος, όπως
 1. Μια πρόσφατα αντεστραμμένη θηλή
 2. Ξεφλούδισμα, κλιμάκωση, κρούση ή απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος γύρω από τη θηλή (areola) ή το δέρμα του μαστού
 3. Ερυθρότητα ή επιβαθμιώματα του δέρματος πάνω από το στήθος σας, όπως το δέρμα από ένα πορτοκάλι.

Θεραπεία

Σήμερα, τα όπλα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες.Τοπική θεραπεία, που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τον όγκο χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα και περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή και την ακτινοθεραπεία.

Συστηματική θεραπεία, κατά την οποία χορηγούμε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή από το στόμα φάρμακα ώστε να αντιμετωπισθούν τα καρκινικά κύτταρα που πιθανώς έχουν διασκορπιστεί έξω από τον μαστό και περιλαμβάνει την ορμονοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Close Menu